Розблокування податкових накладних 2024: ефективна юридична допомога

ОТРИМАТИ БЕЗОПЛАТНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ ЮРИСТА

«ДОКУМЕНТ ЗБЕРЕЖЕНО. РЕЄСТРАЦІЯ ЗУПИНЕНА». Факт, однак майже кожен платник ПДВ рано чи пізно отримує таке сповіщення від податкової. Відповідно до Порядку № 1165, у разі коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено та/або подано податкову накладну/розрахунок коригування для реєстрації в Реєстрі, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація такої податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється. Крім того, автоматично відбувається перевірка ризиковості здійснення господарських операції. При відповідності хоча б одному з критеріїв ризиковості операцій ПН/РК заблокують. Таких критеріїв є шість, з ними можна ознайомитися у Порядку № 1165.

Адвокат
Вероніка Данилевич

Також, серед основних причин зупинки реєстрації податкових накладних можемо виділити:

  • відсутня зареєстрована в ДПС таблиця даних платника ПДВ;
  • продаж товарів за завищеними цінами чи великими націнками;
  • відсутність вхідної податкової накладної з відповідною номенклатурою;
  • невідповідність одиниць вимірювання, зазначених в податкових накладних між контрагентами.

І хоча основною метою запровадження Порядку № 1165 є виявлення та запобігання схемам ухилення від сплати ПДВ, сьогодні все більше добросовісних платників податку, при надходженні квитанції № 2, отримують сповіщення про зупинення реєстрації податкової накладної.

НАСЛІДКИ ЗУПИНКИ РЕЄСТРАЦІЇ ПН/РК

  • контрагенти (платники ПДВ) втрачають можливість скористатися податковим кредитом за оплачені товари та послуги;
  • негативний вплив на репутацію компанії серед партнерів та клієнтів;
  • штраф за порушення строків реєстрації ПН/РК;
  • невжиття заходів для розблокування податкових накладних може призвести до віднесення платника податку до переліку ризикових, що автоматично означає блокування реєстрації усіх наступних податкових накладних;
  • та інші.

ПОРЯДОК РОЗБЛОКУВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ

Відповідно до Порядку 520, у разі зупинення реєстрації податкових накладних в Реєстрі платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в Реєстрі. Термін подання письмових пояснень та копій документів, які підтверджують реальність здійснення операцій складає 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК.

За результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів:

  • або приймає рішення про реєстрацію ПН/РК;
  • або надсилає повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів;
  • або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК.

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування.

Звертаємо увагу, що правильно підготовлені пояснення та повнота підтверджуючих документів значно підвищують шанси на розблокування податкової накладної без необхідності подальшого адміністративного чи судового оскарження.

ОСКАРЖЕННЯ РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У РЕЄСТРАЦІЇ ПН/РК

У разі відмови в реєстрації податкової накладної, таке рішення комісії регіонального рівня може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОРЯДОК

Відповідно до чинного податкового законодавства, скарга на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної в ЄРПН розглядається протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги комісією центрального рівня (ДПС України). Така скарга підписується та подається особисто платником податку або його уповноваженим представником у письмовій або електронній формі засобами електронного зв’язку. Платник має право додавати до скарги пояснення та копії документів, які підтверджують інформацію, зазначену в ПН/РК, реєстрація яких зупинена. Скарга подається окремо на кожне рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

За результатами розгляду скарги комісія центрального рівня протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги приймає одне з таких рішень:

  • задовольняє скаргу та скасовує рішення комісії регіонального рівня;
  • залишає скаргу без задоволення та рішення комісії регіонального рівня без змін.

РОЗБЛОКУВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ ЧЕРЕЗ СУД

У разі залишення без задоволення скарги комісією центрального рівня, рішення про відмову в реєстрації податкової накладної можна оскаржити в судовому порядку.

Важливо! Платникам податків, які НЕ ОСКАРЖУВАЛИ рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної в адміністративному порядку, надається шестимісячний строк на таке оскарження в судовому порядку. Цей строк обчислюється з дня отримання платником рішення податкової про зупинку реєстрації ПН/РК. Якщо ж право на адміністративне оскарження таки використано платником, однак за результатами розгляду комісія центрального рівня залишила скаргу без задоволення, термін на судове оскарження скорочується до трьох місяців.

Варто зауважити, що процес судового оскарження рішень про відмову у реєстрації податкових накладних характеризується двома показовими фактами:

Факт №1. 9 з 10 рішень адміністративних судів за категорією «зупинення реєстрації̈ податкових накладних» приймаються на користь платників ПДВ (згідно офіційної статистики судової влади України);

Факт №2. Термін, необхідний для розблокування податкової накладної в судовому порядку може становити близько 1 року. Вказаний термін обумовлений значним навантаженням на адміністративні суди, а також тим, що податкові органи майже завжди оскаржують рішення суду першої інстанції в апеляційному та касаційному порядку.

Наведені факти свідчать про необхідність вдосконалення механізму зупинення реєстрації податкових накладних.

ОТРИМАТИ БЕЗОПЛАТНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ ПОДАТКОВОГО АДВОКАТА УЖЕ СЬОГОДНІ

Багаторічний успішний досвід допомоги клієнтам при розблокуванні податкових накладних, дозволяє мені однозначно зробити висновок, що правильне оформлення пояснень та надання повного пакету підтверджуючих документів, значно збільшують шанси на розблокування податкової накладної. Таким чином, бізнес не тільки уникає адміністративного та судового оскарження рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, а й швидко відновлює повноцінну роботу підприємства та мінімізує негативний вплив на репутацію компанії.

За даними Ради бізнес-омбудсмена, процедура підготовки документів для розблокування однієї податкової накладної виключно силами підприємства займає більше 12 годин. Це пов’язано з необхідністю ретельного вивчення актуальних нормативних актів, що регулюють питання зупинення реєстрації ПН/РК, збору та аналізу великої кількості документів та підготовки детальних письмових поясннь.

Безоплатна консультація податковго юриста Данилевич Вероніки Сергіївни включає:

  • визначення причини зупинки реєстрації податкової накладної;
  • отримання покрокової інструкції щодо розблокування ПН/РК. Це допоможе значно зекономити час та нерви при підготовці письмових пояснень чи написання скарги.

З метою мінімізації ризиків та уникнення помилок, які можуть призвести до відмови у розблокуванні податкової накладної (або залишення скарги без задоволення), адвокат Данилевич Вероніка Сергіївна надає повний перелік послуг з розблокування ПН/РК.

Отримайте консультацію прямо зараз за номером (067) 931-57-95 (або напишіть у TelegramWhatsApp, Viber).

Специфіка роботи податкового адвоката дозволяє без будь-яких обмежень надавати правничу допомогу клієнтам не лише з м. Київ, де фактично перебуває адвокат, а й з будь-якого іншого населеного пункту України (Вінниця, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницький, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Чернігів та інших).

ВІДГУКИ

Прокрутка до верху